Melanesië & de Melanesiërs

English – Pagina 1 2

DE LIJN VAN WALLACE

Aziatische- en Oceanische flora en fauna

De Lijn van Wallace, vernoemd naar de natuuronderzoeker genaamd Alfred Russel Wallace die tussen 1854 en 1862 onderzoek deed in dit overgangsgebied, ligt tussen Bali en Lombok, verder noordelijk door de Straat van Makassar tussen Kalimantan en Sulawesi. De rode lijn geeft de ‘hypothetische scheiding’ van Wallace weer waar typische kenmerken van Zuidoost Aziatische flora & fauna afnemen en waar Australische/Oceanische flora en fauna begint.

lineofwallace

Maleisische- en Indonesische eilanden die tot het continentale Sunda-plat behoren herbergen een Aziatische flora en fauna: Uitgestrekte natte rijstvelden en grote zoogdieren zoals neushoorns, tijgers, beren, panters en olifanten; dieren die ook op het Aziatische vasteland voorkomen kenmerken deze ooit aan Azië vastgezeten eilanden.

Een andere natuuronderzoeker, genaamd Weber was geïnteresseerd in hoeverre. Oceanische dieren en planten zich verspreid hadden. Hij zag dat er een scheidslijn gemaakt kon worden tussen Sulawesi en Maluku en tussen Timor en Australië.

asia_oceania

Ten westen van de Weber-lijn vind men een unieke flora en fauna waar Aziatische flora en fauna afneemt en Oceanische elementen steeds meer de overhand nemen. De flora en fauna van Sulawesi en het gros van de Nusa Tenggara-eilanden staan hierbij bekend om haar endemische dieren- en plantensoorten. Daarnaast is ten oosten van de Weber-lijn eveneens sprake van een endemische flora en fauna, maar daar is de flora en fauna Oceanisch van origine.

De eilanden die op óf tegen het vroegere continentale Sahul-plat aanlagen herbergen een Oceanische flora en fauna. Koraalriffen, sagobomen, uitgestrekte vistuinen, grote verscheidenheid aan vogelsoorten: paradijsvogels, witkuifkaketoes, fregatvogels en buideldieren zoals de vliegende buideleekhoorns, boomkangeroes, koeskoezen, wallabies en grote loopvogels sieren deze Oceanische eilanden. Opvallend voor deze eilanden is het ontbreken aan grote landzoogdieren.

 << Vorige pagina